Základné rady pre všetkých, ktorí si zariaďujú domácu kanceláriu

Zvyknete pracovať z domu? A máte na to zriadenú domácu kanceláriu? Ak je práca z domu, či takzvaný home office pre vás samozrejmosťou, zrejme ste na druhú otázku odpovedali kladne. Ak však z domu pracujete len sporadicky alebo bude pre vás práca z domu novinkou, možno ešte domácu kanceláriu nemáte. A práve pre vás máme niekoľko tipov na to ako si ju zriadiť (alebo aspoň menší kancelársky kútik).

Kancelárske kreslo, písací stôl a dostatok svetla 

Podobne ako v „normálnej“ kancelárii aj v tej domácej je základom kvalitné kancelárske kreslo. Aspoň z hľadiska vášho dlhodobého zdravia. Ak totižto budete vo svojej domácej kancelárii tráviť prácou niekoľko hodín denne, mali by ste si vybrať z ponuky ergonomických kancelárskych kresiel.

Ruka v ruke s kancelárskym kreslom ide potreba priestranného písacieho stola. Okrem dostatočného priestoru na vrchnej doske by mal poskytovať aj adekvátny úložný priestor. Minimálne na vaše pracovné dokumenty. A ak chcete urobiť niečo pre svoje telo, zadovážte si stôl s nastaviteľnou výškou, ktorý vám umožní pri práci striedať sedenie a státie.

Pre prácu je dôležité zabezpečiť aj dostatočný prístup svetla. Či už prirodzeného počas dňa, ktorého dostatočný prísun zabezpečíte vhodným umiestnením písacieho stola, alebo umelého v podobe praktickej stolnej lampy, ktorá stôl osvetlí počas večernej práce.

Vhodné farby a žiadne rozptýlenie

Pre navodenie pohodovej atmosféry pri práci je dôležitý aj výber správnych farieb. Do domácej kancelárie sú ideálne svieže a príjemné farby, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudskú psychiku. Veď s pozitívnym „nastavením“ vám práca pôjde oveľa ľahšie.

A v neposlednom rade je dôležité, aby vás pri práci nič nerozptyľovalo. Rozptyľovanie môže mať viacero podôb. Tak napríklad neporiadok na stole, po ktorom sa váľajú náhradné tonery Brother, či rôzne papiere a podobne. Tu využijete ten spomínaný úložný priestor, ktorý vám poskytne písací stôl. Všetko, čo bezprostredne na prácu nebudete potrebovať, uložte do zásuviek, či skriniek.

 

Zdroj obrázka:
Autor: olezzo / Stock.adobe.com